V pričakovanju kulturnega praznika

datum: 05.02.2021

kategorija: Aktualno

V Sloveniji 8. februarja praznujemo kulturni praznik. Kultura je za slovenski narod posebnega pomena, velikokrat poudarimo, da je državotvorna. Slovenski kulturni praznik oziroma Prešernov dan je v Sloveniji tudi dela prost dan. Posvečen je pesniku Francetu Prešernu, ki je ustvarjal v času romantike in je izoblikoval značilen pesniški jezik. Umrl je 8. februarja 1848. Njegov opus je sestavni del slovenskega pesniškega in kulturnega izročila, s katerim je obogatil ne le naš, temveč tudi širši evropski kulturni prostor. V Zdravljici, katere del je kasneje postal slovenska himna, je poudaril duhovno moč raznolikosti in medsebojnega spoštovanja: »Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat' dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan, da rojak prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak!«

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika podelijo najvišje slovenske nacionalne kulturne nagrade: Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. Prešernove nagrade  podeljujejo umetnikom, ki so trajno zaznamovali slovenski kulturno-umetniški prostor. Veleposlaništvo iskreno čestita vsem letošnjim nagrajencem.

Prešernovo nagrado za življenjsko delo letos prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič.

Nagrade Prešernovega sklada za vrhunske ustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih  so prejeli pesnik Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih, gledališki režiser Tomi Janežič za režije v slovenskih gledališčih v zadnjih treh letih, režiser in scenarist Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Sandi (Aleksander) Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in poslovna stavba Term Čatež.

 

Na veleposlaništvu letos kulturni praznik praznujemo virtualno. Vabljeni k obisku FB profilov Slovenskega veleposlaništva v Berlinu in Slovenskega kulturnega centra Berlin.

Avtor fotografij: Tone Stojko

 

1_LAINŠČEK,+Feri_fToneStojko

2_MUŠIČ,+Marko+copy_resized