Odprtje Slovenskega kulturnega centra Berlin

dne 29.11.2016

Kino Babylon, Berlin

V torek, 29. 11. 2016 je Slovenski kulturni center (SKC) organiziral prireditev, s katero je odprl svoja vrata in se predstavil nemški javnosti s kulturnim programom v kinu Babylon. Predstavil je izbor slovenske ustvarjalnosti ter poustvarjalnosti na vseh glavnih zvrsteh kulture: literature, uprizoritvene umetnosti, likovne umetnosti in glasbe. S kulturnim programom je navdušil skoraj 400 gostov.

 

Zbrane so nagovorili veleposlanica RS v Berlinu, Marta Kos Marko, režiser in vodja založniške hiše v Nemčiji Berlin Brandenburg Detlef Bluhm, ki že vrsto let sodeluje s Slovenijo (JAK) ter vodja SKC Berlin, Gregor Jagodič. Med slovenskimi umetniki so sodelovali Tomaž Bajželj, slovenski skladatelj, ki deluje v Nemčiji in je uglasbil pesem Vinka Möderndorferja z naslovom Hudičeva Žalostinka (izvedla sta jo sopranistka ljubljanske opere Urška Arlič Goločičič in tenorist SNG opere Maribor Martin Sušnik ob klavirski spremljavi Vladimirja Mlinariča, Marka Zupana in Andreja Žusta). Urška Arlič Goličič in Martin Sušnik sta zapela venček narodnih Slavka Avsenika ob klavirski spremljavi Gregorja Jagodiča. Krajšo črtico z naslovom Berlin pa je prispeval Aleš Šteger ter jo tudi sam predstavil.

 

Osrednji del prireditve je bil namenjen Slovenskemu narodnemu gledališču Drama Ljubljana, ki je nastopilo s predstavo Ernsta Lubitscha Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree. Po predstavi so si gostje lahko ogledali še fotografsko razstavo Petra Uhana z motivi prizorov predstav SNG Drame Ljubljana, SKC pa jih je pogostil s slovenskimi jedmi in slovenskim vinom.