Neues slowenisches Kino

od 06.12.2016 do 07.12.2016

Berlin

Tudi druga edicija festivala Neues slowenisches Kino, ki ga je pripravilo  društvo Periskop v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in SKC Berlin, je 6. in 7. decembra v Berlin (Kino Filmkunst 66) prinesla izbrano in raznovrstno bero najboljših filmov mladih slovenskih ustvarjalcev iz pretekle sezone. V dveh dneh so bili prikazani trije celovečerci in pet kratkih filmov mladih slovenskih ustvarjalcev.

Selektorica festivala je bila tudi letos producentka Marina Gumzi. Berlinski publiki je bila ponujena žanrska in avtorska raznolikost, mednarodna aktualnost in produkcijska ambicioznost.

V otvoritveni projekciji je bilo predvajanih pet kratkih filmov: Srečno, Orlo!, kratki film Sare Kern, s katerim je kot prva slovenska režiserka nastopila na Beneškem filmskem festivalu;  »Dober tek, življenje!« režiserke Urške Djukić, »Male ribe« Maje Križnik, animirani kratki film »Nočna ptica« Špele Čadež ter »Selitev« Žige Virca.

Avtorice in avtorji filmov so bili tudi letos prisotni v festivalski dvorani, kjer so po projekcijah občinstvu predstavili svoje filme. Celovečerni filmi na sporedu so bili »Idila« Tomaža Gorkiča, »Družinski film« Olma Omerzuja in »Houston, imamo problem!« Žige Virca.