Take it SLO(w) Sonntag

dne 11.12.2016

Lettrétage, Berlin

Take it SLO(w) Sonntag oz. kulturni brunch s slovenskimi umetniki in ustvarjalci iz različnih kulturnih področij je potekal v nedeljo, 11.12.2016 med 11.00 in 16.00 uro v prostorih Lettrétage. Dogodek v sodelovanju s slovenskim društvom Periskop, Društvom slovenskih pisateljev in SKC Berlin, smo odprli s predstavitvijo fotografske razstave fotografa mlajše generacije Urbana Cerjaka, ki se je v Berlinu s samostojno razstavo tokrat predstavil prvič. Njegove črno-bele fotografije (digitalni print) so nastale v različnih svetovnih metropolah in so dokumenti akrobacij mladih »skejtarjev«, njihovih prijateljskih razmerij in osebnih zgodb.

Solista Martina Burger iz Opere Ljubljana (sopran) in Luka Ortar (basbariton) sta navdušila ob klavirski spremljavi Vladimirja Mlinarića, profesorja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Zapela sta širok repertoar pesmi: od tistih, ki so jih ustvarili slovenski komponisti (Rado Simoniti, Anton Lajovic, Aldo Kumar, Lucijan Marija Škerjanc, Hugo Wolf) do mednarodno širše poznanih melodij (Puccini, Mozart in Mahler). Prav za to priložnost je bila krstno izvedena tudi pesem iz cikla ki ko ker da če, ki jo je Aleksandra Naumovski Potisk uglasbila na pesem slovenskega pesnika Andreja Hočevarja. Krstno so izvedli tudi njeno kompozicijo Otona Župančiča Gledam.

Davorin Lenko, pisatelj, pesnik in esejist, se z literaturo aktivno ukvarja od leta 2010. Njegov roman Telesa v temi je leta 2014 prejel Kresnika za najboljši slovenski roman leta, leta 2015 pa je bil preveden tudi v nemški jezik (Körper im Dunkeln). Andrej Hočevar je urednik pri založbi LUD Literatura, literarni kritik in pesnik. Pa tudi pisatelj; 2016 je namreč izšlo njegovo prvo prozno delo, zbirka kratkih zgodb z naslovom Dvojna napaka. V nemščino (Doppelfehler) ga je prevedla Barbara K. Anderlič, ki je na literarnem dogodku v nemščini prebrala tudi daljši odlomek iz knjige. Po branju odlomkov iz nemških prevodov sta ob moderaciji Nataše Kramberger potekala pogovora z avtorjema.

Nedeljski kulturni brunch smo zaključili s prazničnimi, vsem poznanimi melodijami tipa We Wish You a Merry Christmas in Jingle Bells v izvedbi obeh opernih pevcev.