Mlada slovenska proza

dne 23.02.2018

LiteraturHausBerlin, Fasanenstraße 23, 10719 Berlin

20.00 - Mlada slovenska proza 
Branje z Anjo Mugerli in Ano Schnabl
LiteraturHausBerlin, Fasanenstraße 23, 10719 Berlin
Brez vstopnine

Antologija mlade slovenske literature v nemškem jeziku se vrača! Projekt v soorganizaciji Slovenskega kulturnega centra v Berlinu ter pesnika in kritika Aljaža Koprivnikarja želi s prevodi Boštjana Dvořáka prek serije branj in tiskane antologije berlinski in tudi širše nemški publiki predstaviti mlado slovensko literaturo. Pri tem se projekt osredotoča na mlada in že uveljavljena imena, ki s svojim ustvarjanjem vplivajo na premike v slovenski literarni sceni. V drugi izvedbi serije branj se bo fokus iz poezije prestavil na prozo. Tako se bosta 23. februarja z branjem odlomkov iz njunih proznih del v LiteraturHausBerlin predstavili avtorici Anja Mugerli ter Ana Schnabl.


Anja Mugerli (1984) je leta 2010 diplomirala iz slovenistike, leta 2015 pa magistrirala iz uprizoritvenih študij in kreativnega pisanja. Dela kot lektorica, občasno poučuje slovenščino za tujce in vodi literarne dogodke. Piše predvsem prozo za odrasle. Leta 2011 je bila njena zgodba Zeleni fotelj nominirana za najboljšo kratko zgodbo na natečaju DSP-ja in objavljena v reviji Sodobnost. Leta 2012 se je na Festivalu mlade literature Urška uvrstila med pet finalistov. Leta 2012 in 2013 je sodelovala na mednarodnem pesniškem in dramskem natečaju Castello di Duino ter obakrat osvojila drugo nagrado. Leta 2015 je pri Založbi Litera izšel njen prvenec, zbirka kratkih zgodb z naslovom Zeleni fotelj, ki je bila istega leta na knjižnem sejmu nominirana za najboljši prvenec. Svoja besedila objavlja v slovenskih literarnih revijah, kot so Literatura, Sodobnost, Dialogi, Apokalipsa in druge, nekatere zgodbe pa so bile prebrane v oddaji Izbrana proza na Radiu ARS. Njene zgodbe so prevedene v hrvaški, makedonski in srbski jezik pa tudi nemški jezik. Nastopila je na več literarnih dogodkih in festivalih tako v Sloveniji (Obalne mlade rime, Prebranec, Festival mlade literature Urška …) kot v tujini (Blue notte in Castello di Duino v Italiji, Alpe Adria Festival na Hrvaškem …). Leta 2017 je ravno tako pri Založbi Litera izšla njena druga knjiga, roman z naslovom Spovin.

Ana Schnabl (1985) je doktorska študentka filozofije. Pisala je kolumne in kritike za portal AirBeletrina, reviji Literatura in Sodobnost, a v zadnjem času poniknila. Skoraj desetletje je bila Dnevnikova kulturna novinarka. Je urednica mednarodne evropske revije za poezijo, knjige in kulturo Versopolis. Dober posluh in občutek za tempo in ritem, ki ju je dolga leta razvijala kot plesalka, je prenesla tudi na pisanje. Njene kratke zgodbe, ki so bile revijalno objavljene v reviji Literatura in na portalu AirBeletrina, so navdušile širok krog ljubiteljskih in profesionalnih bralcev. Za prvenec Razvezani je prejela nagrado SKS 2017. Trenutno piše roman, neznansko uživa in neznansko dvomi.

Pravice za fotografije so pridržane avtoricama.

JAK_Znak_Color