Svetovni dan gledališča

dne 27.03.2018

Leta 1961 je Mednarodni gledališki inštitut, ki deluje pod okriljem Unesca, 27. marec razglasil za svetovni dan gledališča. Gledališka umetnost je ena izmed strategij za utrjevanje miru med narodi sveta, so zapisali. Izmenjava dramskih vsebin med državami, mednarodna gostovanja gledaliških skupin naj bi v občinstvu vzbudila globje razumevanje tujih kultur in tako prispevala k večji solidarnosti, svetovni dan pa ponuja tudi priložnost za razmislek o vlogi in pomenu gledališke dejavnosti, ki naj bi nagovarjala tisto stran človekove osebnosti, ki je nepredvidljiva, težko ulovljiva, občutljiva, fantazira in sanjari, je osebna in zato posebna...ob vsakoletnem svetovnem dnevu Mednarodni gledališki inštitut, pa tudi vsaka država, izda poslanico o pomeni gledališča v trenutnem času.

Letošnjo slovensko poslanico je napisal gledališki režiser Jernej Lorenci, ki je poudaril:"Gledališče noče predstave, hoče dogodek. Noče predstavljati, hoče biti. Scela navzoče. Do kraja pristno."
V Sloveniji Združenje dramskih umetnikov Slovenije na ta dan razglasi dobitnike stanovskih priznanj (Letošnji dobitnik igralskega odličja Marija Vera za življensko delo je Andrej Kurent, veliki bršljanov venec bo prejela Livija Pandur, nagradi za igralske dosežke v minulem letu pa Aljoša Ternovšek in Jurij Zrnec), začne pa se tudi Teden slovenske drame.

Vsem gledališkim ustvarjalcem in lubiteljem gledališča čestitamo!

Zanimivost:
V slovenski občini Šentjernej je naselje Drama.
Med prebivalci Slovenije je 342 oseb s priimkom 'Oder' in 11 ljudi s priimkom 'Drama'.