Pogovor Marjetice Potrč z arhitekoma Ooze Evo Pfannes in Sylvainom Hartenbergom

dne 05.04.2018

v muzeju Hamburger Bahnhof, Public program ART 4 All

Četrtek, 5.4.2018 ob 18.00 v muzeju Hamburger Bahnhof, Public program ART 4 All

Vstop prost

Pogovor je v angleškem jeziku

Marjetica Potrč je slovenska umetnica in arhitektka, ki jo je ameriški tednik Newsweek postavil na tretje mesto najpomembnejših sodobnih umetnikov.

Leta 1978 je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo, nato pa je leta 1986 diplomirala še iz kiparstva na Likovni akademiji v Ljubljani. Leta 1994 je dobila nagrado Prešernovega sklada, leta 2003 pa Jakopičevo nagrado. Potrčeva se je predstavila javnosti na vrsti samostojnih in skupinskih razstav doma in po svetu, med odmevnejše spada sodelovanje na Beneškem bienalu, bienalu v Sao Paulu. Je prejemnica prestižne mednarodne nagrade za sodobno umetnost Hugo Boss, ki je vključevala tudi osebno razstavo v Guggenheimovem muzeju v New Yorku. V svojih delih uresničuje idejo, da umetnost lahko spreminja svet oziroma odpira polja razmisleka. »Verjamem v umetnost. Ljudje jo potrebujemo, da si lahko izprosimo svoj svet« je Newsweek citiral Potrčevo.

Marjetica Potrč bo gostila »arhitekta« OOZE, Evo Pfannes in Sylvaina Hartenberga.

Leta 2003 sta v Rotterdamu ustanovila OOZE, arhitekturni in dizajnerski studio, ki je »katalizator sprememb za razvijanje inovativnih projektov in reševanje kompleksnih trenutnih potreb, z uporabo alternativnih pristopov« kot pravita ustanovitelja. Ooze je sodeloval na številnih mednarodnih tekmovanjih in razstavah (Beneški bienale, Studio-X Rio de Janeiro,…), osvojil je številna priznanja (prestižno Basis Prix de Rome for Architecture, LafargeHolcim Bronze Latinska Amerika). Njihovo delo se redno pojavlja v revijah in časopisih kot so The Guardian, Monocle, Domus, Architects' Journal,…).

Trenutno delo je raznovrstno, od scenografije za Muzej Moderne umetnosti TENT, notranjega opremljanja v Belgiji in Franciji, vile na obrobju Rotterdama, …