Vabimo vas na literarno branje in pogovor s štirimi uspešnimi slovenskimi pisateljicami in pesnicami članicami Ženskega odbora Slovenskega centra PEN MIRA.

dne 23.05.2019

V Hiši Poezije v Berlinu, Knaackstraße 97 (Kulturbrauerei), 10435 Berlin

Vabimo vas na literarno branje in pogovor s štirimi uspešnimi slovenskimi pisateljicami in pesnicami članicami Ženskega odbora Slovenskega centra PEN MIRA. Nastopile bodo Gabriela Babnik, Miriam Drev, Darja Korez Korenčan in Tanja Tuma.

V Hiši Poezije v Berlinu, Knaackstraße 97 (Kulturbrauerei), 10435 Berlin bodo v četrtek, 23.5.2019, ob 19:00 uri

Nova dela prodornih slovenskih pisateljic obravnavajo različne teme. Babnikovi romani izrisujejo postkolonialni odnos Evropejcev do Afričanov, Drev upesnjuje prekarni položaj umetnice, Korez slika odnose v zakulisju operne umetnosti in Tuma položaj pisatelja in umetnika v času Avstro-Ogrske, ko je slovensko narodno prebujanje vklepala cenzura.

Zato je toliko bolj pomembna glasba s konca 19. stoletja, ki je bila svobodna in je na Slovenskem spodbudila in vodila narodni preporod ter dvig nacionalne identitete. Teme se močno prepletajo s slovensko operno umetnostjo, zgodbe junakov v njihovih delih pa z glasbeno in baletno umetnostjo. Nemškemu občinstvu bodo književnice osebno predstavile pretresljive usode junakov, in sicer v napetem in hkrati lahkotno liričnem pripovednem slogu, ki ga odlikuje razumljiv in bogat jezik.

Večer bo povezovala Tanja Tuma, prevode v nemščino bo bral nemški igralec Urs Remond, za glasbeni vložek s kratkimi slovenskimi samospevi, ki se navezujejo na vsebino literarnega ustvarjanja pisateljic, pa bo poskrbel baritonist Miha Brkinjač. 

Dogodek bo potekal v nemškem in slovenskem jeziku.

Po dogodku ste vljudno vabljeni na kozarec odličnega slovenskega vina in košček gibanice.