Evropsko leto kulturne dediščine – gradovi na slovenskem

Slovenija je dežela gradov, dvorcev in trdnjav. Na seznamu se jih nahaja toliko, da ima vsak dan v letu svojega. Žal je mnoge med njimi vzela nepredvidljiva zgodovina, na številne spominjajo le še ruševine, ki pričajo, da so slovenske dežele že pred stoletji veljale za pomemben del Evrope. 

Nastali so v različnih obdobjih zgodovine, od gotike do baroka, redki segajo celo v antiko. Nekateri so propadli skupaj z zatonom rodbine, ki je tam živela, še več jih je doživelo gradovom nenaklonjeno povojno obdobje. A zdi se, da se doba gradov vrača, a na drugačen način. Sodoben človek je turist, popotnik, gradovi pa pripovedujejo zgodbe stoletij in odstirajo skrivnosti preteklosti. 

Na desetine gradov na Slovenskem je danes obnovljenih, mnogi med njimi so na ogled obiskovalcem, številni opravljajo kulturne funkcije, ponujajo muzejske zbirke, spet drugi so spremenjeni v luksuzne hotele, ali namenjeni protokolarnim potrebam. Številni med njimi pa še vedno čakajo na princa, da jih odčara in jim da novo vsebino in življenje. Gradovi so del bogate kulturne dediščine Slovenije. Mnogi so postavljeni na razglediščih, zato ob potovanju v preteklost ponujajo tudi prelepe razglede po slovenski pokrajini. 

Obiščite jih, ne bo vam žal! 

Foto: STO-Slovenska turisticna organizacija