Evropsko leto kulturne dediščine: Ivan Cankar in njegova Vrhnika

Le streljaj od slovenskega glavnega mesta Ljubljane leži Vrhnika. Prostor, kjer danes občudujemo čarobno mestece, ima dolgo zgodovino, ki jo je vedno na svoj način sooblikovala tudi reka Ljubljanica.  V antiki je bila Vrhnika (Navport) tržno in pristaniško naselje, v rimsko dobo spadajo izkopanine starodavnega tržišča ob reki Ljubljanici, v srednjem veku je bila znana po številnih obrtnikih, trgovcih in brodarjih.

V letu 1876 pa se je v predelu, imenovanem Na klancu, kot osmi od dvanajstih otrok obrtniško-proletarske družine, rodil najbolj spoštovan in priznan slovenski pisatelj Ivan Cankar.  Svojo prvo učenost je pridobival na domači Vrhniki in v Ljubljani, študiral je na Dunaju, nekaj časa živel v Sarajevu, dokler se ni dokončno nastanil v Ljubljani, kjer je 1. decembra 1918 tudi umrl, star komaj 42 let.

Skupaj z Murnom, Kettejem in Zupančičem ga uvrščamo med štiri predstavnike slovenske moderne. Njegova zapuščina je izjemno bogata. Začel je kot pesnik (Erotika), ter nadaljeval kot pisatelj. V svojem času je bil tudi socialdemokratski politik. V svojih delih je bičal socialne krivice in zlaganost različnih slojev in struktur takratne družbe, hkrati pa je bil pisatelj, ki je izjemno cenil in spoštoval svojo mater, svojo domovino, v zadnjem obdobju svojega življenja, in po dolgi dobi iskanja, izgubi otroške vere in ateizma, pa tudi Boga. Vse to se obtožujoče in jasno, pa tudi lirično in sanjavo, prepleta v njegovih delih. Kdo ne pozna povesti Hlapec Jernej in njegova pravica, romanov Na klancu, Hiša Marije pomočnice,  ali Martin Kačur, povesti Kurent, novele Za križem, črtic Podobe iz sanj, satirične drame Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ter dram Hlapci in Za narodov blagor?

Cankar je kot pripovednik in dramatik dvignil slovensko besedo na svetovno raven, kar dokazuje veliko prevodov v svetovne jezike, tudi v nemškega. Čeprav je umrl mlad, bil mnogokrat razočaran, ter tudi zaradi svojega značaja živel dokaj revno, je že za časa svojega življenja užival izjemen sloves. Zato ni čudno, da ga je na zadnjo pot pospremila velikanska množica  ljudi iz Ljubljane in vseh koncev slovenske domovine. Ob stoletnici smrti je Vlada Republike Slovenije leto 2018 razglasila za Cankarjevo leto.

Ivan Cankar je bil močno navezan na svoj rodni kraj Vrhniko. V številnih svojih delih jo opeva in opisuje. Na Vrhniki nanj spominjajo njegova spominska hiša, spomenik, kulturni dom, knjižnica in tematska pot. Ob tem pa skorajda ni slovenskega kraja, ki ne bi imel tudi Cankarjeve ulice.

Vzemite kdaj v roke tudi sami katero od številnih Cankarjevih del. Ko boste v Sloveniji, pa vsekakor obiščite Vrhniko, njegov domači kraj.

Vir in fotografije: Zavod Ivana Cankarja Vrhnika.

Več informacij: www.visitvrhnika.si