Evropsko leto kulturne dediščine: Narodna galerija

Ko boste naslednjič obiskali našo belo Ljubljano, morate zagotovo vstopiti tudi v Narodno galerijo. Ta prav v teh dneh (18. septembra) praznuje stoto obletnico svoje ustanovitve. Po povsem obnovljeni monumentalni palači Narodnega doma, ki je skupaj z Novim krilom in Vhodno avlo del Narodne galerije, se boste sprehodili skozi različna obdobja slovenske likovne in druge umetnosti. Zagotovo vas bodo navdušila dela znanih in neznanih srednjeveških slikarjev, razkošni barok, katero od imenitnih del slovenskega impresionizma, ali pa kaj iz stalne razstave slavnega Zorana Mušiča. Ne dvomimo, da vas bo očarala tudi razstava slovenske slikarke Ivane Kobilca, ki pripada generaciji slovenskih realistov. Razstava v jubilejnem letu je na ogled vse do 10. februarja 2019. Kdo v Sloveniji ne pozna njene Kofetarice? Narodna galerija s spletom številnih dogodkov vse leto obeležuje tudi Evropsko leto kulturne dediščine.

Narodna galerija je osrednja galerija slovenskih likovnih del in hrani največjo zbirko umetnin, ki so nastale na Slovenskem v obdobjih med srednjim vekom in modernizmom.

Že v septembru 1869, po Vižmarskem taboru, se je skupina slovenskih rodoljubov zavezala, da bo zgradila Slovenski dom. V ta namen je prirejala veselice in zbirala prostovoljne prispevke. Narodni dom, kot so ga kasneje imenovali, je izjemna monumentalna palača z neorenesančno fasado, ki je bila zgrajena konec 19. stoletja med mestnim centrom in znamenitim parkom Tivoli in je od leta 1928 domovanje Narodne galerije. Takrat so odprli stalno zbirko, ki so jo leta 1933 prenovili in razširili. Status državne ustanove je Galerija pridobila v letu 1946. Palača Narodnega doma je bila med leti 2012 in 2016 v celoti prenovljena. Skupaj s svojimi zbirkami je zdaj še bolj v ponos Ljubljani in celotni Sloveniji. V stekleno vhodno avlo je bil leta 2008 po restavraciji postavljen tudi izvirni baročni Robbov vodnjak, eden od simbolov slovenskega glavnega mesta.

Bogastvo Narodne galerije vabi na obisk tudi obiskovalce iz Nemčije. Ko jo boste obiskali, boste začutili delček slovenske zgodovine, narodove duše in nacionalnega ponosa.

Vse najboljše ob stoti obletnici, draga Narodna galerija!

Vir in fotografije: Narodna galerija, Ljubljana, Slovenija. Več informacij: www.ng-slo.si