O nas

Kaj so naloge SKC Berlin? 

  • SKC Berlin je povezovalec slovenskega in nemškega kulturnega prostora.
  • SKC Berlin skrbi, da so v Zvezni republiki Nemčiji predstavljeni in zastopani dosežki in akterji z različnih področij slovenske kulture in umetnosti. 
  • SKC Berlin podpira mednarodne koprodukcije ali sodelovanja in kreativnost. 
  • SKC Berlin posreduje informacije o posebnostih slovenske kulturne zgodovine, bogastvu slovenske kulturne dediščine in dosežkih slovenske kulture.
  • SKC Berlin podpira in promovira nove trende v kulturi in umetnosti. 


Kaj je SKC Berlin? 

SKC BerlinSKC Berlin je druga kulturna ustanova Republike Slovenije v tujini, skupni projekt Ministrstva za kulturo ter Zunanjega ministrstva Republike Slovenije, ki deluje v okviru Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu. 

Prva kulturna ustanova Republike Slovenije v tujini, SKICA – Slovenski kulurnoinformacijski center v Avstriji, je bila ustanovljena leta 2011 na Dunaju, 2016 pa ji je sledil SKC Berlin. Obe sta del mednarodne mreže kulturnih institucij EUNIC (European Union National Institutes for Culture). 

Ministrstvo za kulturo RS v Berlinu že od leta 2004 vzdržuje umetniško rezidenco, kjer letno prebiva in deluje najmanj dvanajst slovenskih umetnic in umetnikov.


mag. GREGOR JAGODIČ

mag. Gregor JagodicPrvi vodja novoustanovljenega Slovenskega kulturnega centra v Berlinu je mag. Gregor Jagodič. Pred tem je na Ministrstvu za kulturo RS služboval kot svetovalec v kabinetu ministrice ter Službi za mednarodno sodelovanje in evropske zadeve. Bil je tudi svetovalec Predsednika vlade RS na področju kulture, mednarodne kulture in šolstva ter svetovalec v kabinetu rektorja Univerze v Ljubljani za odnose z javnostmi. Pri slednjem je koordiniral različne projekte, predvsem kulturno umetniške, pri čemer je tesno sodeloval z umetniškimi akademijami, Filozofsko fakulteto in Fakulteto za arhitekturo ter drugimi nacionalnimi kulturnimi zavodi (operno-baletne hiše, galerije, muzeji in orkestri). Več let je služboval kot novinar na kulturni in notranje politični redakciji nacionalne televizije. Svojo karierno pot je začel kot gostujoči predavatelj na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.